Gesprekken met God over relaties, uitleg

God zegt in Gesprekken met God boek 1 het volgende

 

'De meeste mensen beginnen een relatie met eerder een oog op wat zij eruit kunnen halen dan wat zij erin kunnen stoppen.

Het doel van een relatie is te beslissen welk deel van jezelf je 'te voorschijn' wilt laten komen en niet om te bepalen welk deel van een ander je kunt opeisen en inpalmen'.  - Gesprekken met God 1:121 -

 

Behoeftigheid/verwachtingen/jaloezie: als een van deze 3 in het spel is, is het moeilijk om echt en onvoorwaardelijk van de ander te houden. Het is zinloos behoeftig te zijn, verwachtingen te hebben en gemeen jaloers te zijn, het zijn alle 3 geen tekenen van echte liefde. Een relatie is weinig tot niets waard als de ander zich moet vormen naar de wens van jou, of anders... Jaloezie is niet een teken van liefde zoals sommigen denken, het is echter een teken van spirituele onvolwassenheid. Je beeld je in dat jouw geluk wordt afgenomen omdat jouw geliefde tijd doorbrengt of in de armen van een ander ligt. Je kan hier boos om zijn en je geluk er van af laten hangen, of je kan volledig accepterend, dankbaar en vreugdevol voor deze situatie zijn. Waarom zou je jezelf erover druk maken als je weet dat er genoeg liefde, tijd, aandacht voor iedereen is? Waarom zou je jezelf erover druk maken als je weet dat jij liefde en geluk zelf bent, en dit slechts hoeft te delen met anderen om dit te doen vermenigvuldigen. Laat verder het Universum zijn werk doen en de romantiek voor anderen laten uitwerken zoals dit proces gaat. Als je werkelijk gelooft in de perfectie van het Universum zal je aller tijd dankbaar zijn en weet je dat alles dat op jouw pad zal komen perfect en juist is voor jou, je zult immers weten dat alles wat je nodig zult hebben voor je hoogste ervaring altijd tot jou zal komen... dan waarom ben je dan toch jaloers?

Je eerste relatie is die met het eigen Zelf: Je eerste relatie is die met het eigen zelf. Je moet leren eerst het eigen zelf te waarderen, lief te hebben, te beminnen voordat je een ander kunt  waarderen, kunt liefhebben en kan beminnen. Ja je moet leren eerst van het eigen zelf te houden voordat je ook daadwerkelijk van een ander kunt houden. Hoe moeilijk proces het ook is van jezelf te houden, je kunt het alleen zelf leren. Je kunt proberen geliefd te raken bij een ander zodat je wordt geaccepteerd en jij toch een beetje van jezelf gaat houden omdat er blijkbaar toch iemand is die van je houdt, maar dit proces zal geen ware verandering brengen in jezelf. Alleen zelf kun je stapje voor stapje, met of zonder hulp van God, leren om jezelf te gaan accepteren, volledig zoals je bent. Als je werkelijk geheel van jezelf gaat houden zul je gaan merken dat je leven in de uiterlijke realiteit ook echt gaat veranderen.

Je vindt binnen relaties slechts datgene wat je er zelf hebt geplaatst: is er iets dat je dan ook mist binnen jouw relatie met de ander, begin dat dan te geven en je zult het creëren en gaan ervaren binnen jouw relatie met de ander. Het is makkelijk te klagen over wat de ander jou niet wil geven, maar deze focus op de ander is zinloos, relaties draaien erom wat jij er-in-stopt, aanbrengt; tevoorschijn brengt. Jouw focus op de ander en wat de ander doet verpest slechts je geluk en de kwaliteit van de relatie. Het draait erom wat jij doet, wilt, geeft, plant. Het maakt niet uit wat de ander denkt, verwacht, plant. Het enige wat telt, is dat jij bestaat in verhouding tot die zaken.

Actie in plaats van reactie: als iemand onvriendelijk naar jou is, waarom zou je dan besluiten onvriendelijk terug te zijn? Ben je soms je ware Goddelijkheid vergeten? Waarom besluit je jezelf druk te maken om de reactie van een ander, ik zeg je jij hebt de keuze of je geheel vreugdevol blijft als iemand onvriendelijk tegen je is, of je kunt eigenhandig ertoe besluiten dat het je niets doet, en in even grote liefde en acceptatie naar de ander verblijft. Het laatste creëert een ongelooflijke vrijheid; namelijk het niet meer nodig hebben van een bepaalde reactie of gedrag van iemand anders, het eerdere idee veroorzaakt bitterheid, strijd, gevoel van afgescheiden zijn van elkaar en bezorgt je een slechtere gezondheid. 

Stop alsjeblieft met actie, oftewel boos of wraakzuchtig terug reageren. Je leven wordt zoveel rijker als je ertoe besluit onvoorwaardelijk lief te hebben, in alle gevallen, zelfs op momenten dat je wordt aangevallen, zelfs als iemand lelijk naar je uithaalt, ik zeg je, liefde is de enige weg, de enige waarheid. Het is niet jou tegen mij, dat is jou misschien aangeleerd door de media of je voorouders, maar dit is een mythe. Het is nooit jou tegen mij, besluit iedereen onvoorwaardelijk te accepteren in hun zijn. Besluit altijd vertrouwensvol, liefdevol, compassievol in verbinding met de ander te zijn, het is namelijk het enige dat van belang is.

Het is niet jou tegen mij, want als jij vriendelijk naar mij toe bent, doet dat mij goed en hetzelfde geldt voor jou. Ze zeggen dat alle ware voordelen wederzijds zijn. Daarom is het concept 'We zijn allemaal één' zo'n terugkerend idee in Gesprekken met God. Het is niet slechts een zinsnede, het is de elementaire aard van het universum; singulariteit.